Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen fakat sağlık sorunları ve kısırlık nedeniyle normal yollarla çocuk sahibi olamayan bireylere uygulanır. Ülkemizde ve dünyada kısırlık tanısı konan çiftlerin çocuk sahibi olmak üzere en çok tercih ettiği tedavi yöntemlerinin başında geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Kısırlık durumu hem kadın da hem de erkekte görülebilir. Kadınlarda yumurtalıkları normal işlevini yerine getirememesi, enfeksiyona bağlı durumlar, tüplerde yaşana tıkanmalar, erkeklerde ise spermlerin düşük kalitede olması ve işlevini yerini getirememesi, ilerleyen yaş faktörü ve benzeri nedenlerden kaynaklanabilir. Tümünde tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak mümkün olabilir. Peki, tüp bebek tedavileri kimlere uygulanır? Tedavi tam olarak nasıl uygulanır? İşte, merak edilen tüm bu soruların detayları yanıtları sizlerle…
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Tüp bebek tedavisi kısırlık gözlenen kadın ve erkeklerin tümü için uygulanabilir. Bebek olması için tercih edilen en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu tedavi tıpkı normal üreme gibi düşünülebilir. Normal yollarla bir türlü çocuk sahibi olamayan kadın ve erkek çiftlerin sperm ve yumurtalıkları alınarak laboratuar ortamında döllenmesini sağlanır. Çiftler böylece kendi genetiklerini taşıyan çocuk sahibi olabilirler.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tüp bebek tedavisinin birde fazla türü bulunuyor. Bu tedavi türleri uzman hekim tarafından hastaların durumuna bağlı olarak en olumlu sonuç verecek olanın tercih edilmesiyle uygulanıyor. Genel olarak dört tedavi yöntemi oluğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunlar;
- Aşılama yöntemi; Bu yöntemde erkekten sağlıklı spermler alınarak kadının rahmine yerleştirilir. Aşılama yönteminde döllenme süreci laboratuar ortamında yapılmaz.
- Klasik tüp bebek tedavisi; Erkekten alınan sağlıklı spermler ve kadından alınan yumurtalıklar laboratuar ortamında birleştirilerek embriyolar oluşturulur. Laboratuarda oluşturulan en sağlıklı embriyolar son aşamada kadının rahmine yerleştirilir.
- IMSI yöntemi; Erkek bireyden özel olarak üretilen bir mikroskop yardımıyla en iyi ve en sağlıklı spermler toplanır. Bu işlem sırasında spermler 8.000 kat büyütülerek incelenir ve seçilir.
- ICSI yöntemi; Erkek bireyden alınan sağlıklı spermler laboratuarda kadın yumurtalıklarının içerisinde enjekte edilir.