Vajende Kaşıntı-Akıntı

Vajende Kaşıntı-Akıntı, Vajenden normalde olan akıntı belli bir miktarı aşmaz, berak ve kokusuzdur. Buna fizyolojik akıntı adı verilir. Vajen ortamında buraya özgü mikroorganizmalar ve mantarlar doğal olarak bulunurlar. Bunlar denge halinde yaşarlar ve belirti vermezler. Herhangi bir nedenle bu denge bozulduğu zaman kaşıntı, koku, yanma gibi belirtiler ortay çıkmaya başlar. Vajen kaşıntısı özellikle cinsel aktif yaşlarda sık görülür.

Vajende Kaşıntı-Akıntı

En sık görülen nedenleri:

1- Mantarlar
2- Trikomonas paraziti
3- Non-spesifik vajinit
4- Allerjik nedenler

Candida isimli mantar en sık görülen tipdir. Gebelik sırasında, hormon kullanan kişilerde, antibiotik kullanımı sonrasında ortaya çıkarlar. Kısa sürede vajen içinde ve dışında şiddetli kaşıntı, kızarıklık, kesik süt görüntüsünde akıntıya neden olurlar. Tanıda akıntının mikroskopik muayenesinde Candida mantarının hif adı verilen yapılarının görülmesi mümkündür. Tedavide lokal fitil veya kremlerin kullanılması yeterlidir. İnatçı durumlarda hap şeklinde tedavi yapılması, eşlerde kaşıntılı cilt hastalıklarının tedavi edilmesi gereklidir.

Trikomonas isimli parazit cinsel ilişki ile veya hijyenik olmayan ortamlardan bulaşır. Hamamlar, banyolar, havuzdan geçiş olabilir. Kötü kokulu, köpüklü ve yeşil bir akıntı özelliği vardır. Mikroskopide hareketli veya ölü parazitler izlenebilir.

Non-spesifik vaginitlerde tek bir mikroptan ziyade genel mikroorganizma ortamında bir çoğalma vardır. Tanıda mikroskopta mikropların arttığı saptanır. Tedavide vajinal tabletler ve ağızdan alınan haplar etkilidir.

Enfeksiyonlar dışlandığı takdirde allerjik nedenler gündeme gelecektir. Kullanılan sentetik çamaşırlar, losyonlar, kremler vb. allerjik vulvit veya vajinite neden olabilirler. Tedavi nedenin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.